Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce oraz jej filie, dzięki udziałowi w konkursie Biblioteka bezglutenowa, wzbogaciły swój księgozbiór o publikacje dla dzieci i dorosłych na temat celiakii i diety bezglutenowej.
Projekt powstał z inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz firmy Good Books, we współpracy z Justyną Tarkowską, autorką książki „Co je Jan?” Celem projektu było rozpowszechnianie wiedzy na temat celiakii i diety bezglutenowej poprzez bezpłatne udostępnianie bibliotekom wydawnictw o tej tematyce.
Aby zdobyć książki i poradniki wydane przez Stowarzyszenie należało wykonać zdjęcie, przepis lub wierszyk o tematyce bezglutenowej. Każda bibliotekarka wykonała poprawnie wybrane zadanie i tym sposobem pozyskała książki do swojej biblioteki.
A oto wykonane zadania przez pracowników bibliotek:
Punkt Biblioteczny w Zimnej Wodzie
Bez glutenu można żyć naprawdę normalnie,
tylko trzeba wiedzę mieć, a są jej kopalnie.
Zapytacie skąd ją wziąć, gdzie tkwią te zasoby?
Biblioteki mają moc i znają sposoby!
Więc do filii prędko idź, a wiedzę poszerzysz,
książka sprawi, żebyś mógł życie piękniej przeżyć!
Filia w Chróstniku
Czy zasady żywienia znasz
gdy dietę bezglutenową masz ?
Co jeść możesz, czego unikać
musisz lekarza swego zapytać.
Lecz zanim z porady lekarskiej skorzystasz
ja ci podpowiem trochę
Unikaj wszystkiego, co gluten zawiera
i produkty z przekreślonym kłosem wybieraj !
Filia w Oborze
Przepis na ciasteczka bezglutenowe
Składniki:
- 125 g masła
- 80 g jasnego brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 200g płatków owsianych
- 40g nasion słonecznika
- 20g wiórek kokosowych
- pół łyżeczki cynamonu
- 75g drobno posiekanej suszonej moreli
- 2 łyżki ciemnych drobinek czekoladowych – chocolate chips (można zastąpić posiekana gorzką czekoladą)
Przygotowanie:
Masło i cukier umieścić w większym garnuszku, podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, wsypać pozostałe składniki, za wyjątkiem czekolady, wymieszać.
Całość przełożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyrównać, wciskając ciasto w formę. Posypać drobinami czekoladowymi.
Piec w temperaturze 160 ºC przez 30 minut, aż ładnie zbrązowieje. Pokroić na kawałki jeszcze ciepłe.
Filia w Księginicach
Pstrąg w pomidorach
- 2 pstrągi skórę naciąć, natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny
- Pasta do faszerowania: 3 ząbki czosnku, garść zielonej pietruszki, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy- wszystko zmiksować na pastę, natrzeć pstrągi w środku, włożyć kilka pomidorów koktajlowych.
- Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć pomidorami koktajlowymi, posypać przyprawą- suszone pomidory z chili, wstawić do nagrzanego piekarnika- 180 st.C ok 40min
- W naczyniu z rybą i pomidorami można również ułożyć ugotowane na półtwardo ćwiartki ziemniaków, wtedy mamy obiad gotowy.Smacznego!
Filie w Miłoradzicach, w Niemstowie oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce wykonały konkursowe zdjęcia zdrowych, bezglutenowych produktów.
- Zdjęcie konkursowe z Miłoradzic.
- Zdjęcie konkursowe z Niemstowa.
- Zdjęcie konkursowe z Raszówki.
Zapraszamy do wypożyczania i poszerzania wiadomości na temat celiakii i diety bezglutenowej. Poniżej prezentujemy zdjęcia stworzonych w bibliotekach „półek bezglutenowych”.
- Biblioteka bezglutenowa -Filia w Chróstniku
- Biblioteka bezglutenowa -Filia w Księginicach.
- Biblioteka bezglutenowa -Filia w Miłoradzicach.
- Biblioteka bezglutenowa -Filia w Niemstowie.
- Biblioteka bezglutenowa -Filia w Oborze.
- Biblioteka bezglutenowa -GBP w Raszówce.
- Biblioteka bezglutenowa – Punkt Biblioteczny w Zimnej Wodzie