Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce oraz jej filie, dzięki udziałowi w konkursie Biblioteka bezglutenowa, wzbogaciły swój księgozbiór o publikacje dla dzieci i dorosłych na temat celiakii i diety bezglutenowej.

Projekt powstał z inicjatywy Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej oraz firmy Good Books, we współpracy z Justyną Tarkowską, autorką książki „Co je Jan?” Celem projektu było rozpowszechnianie wiedzy na temat celiakii i diety bezglutenowej poprzez bezpłatne udostępnianie bibliotekom wydawnictw o tej tematyce.

Aby zdobyć książki i poradniki wydane przez Stowarzyszenie należało wykonać zdjęcie, przepis lub wierszyk o tematyce bezglutenowej. Każda bibliotekarka wykonała poprawnie wybrane zadanie i tym sposobem pozyskała książki do swojej biblioteki.

A oto wykonane zadania przez pracowników bibliotek:

Punkt Biblioteczny w Zimnej Wodzie

Bez glutenu można żyć naprawdę normalnie,
tylko trzeba wiedzę mieć, a są jej kopalnie.
Zapytacie skąd ją wziąć, gdzie tkwią te zasoby?
Biblioteki mają moc i znają sposoby!
Więc do filii prędko idź, a wiedzę poszerzysz,
książka sprawi, żebyś mógł życie piękniej przeżyć!

Filia w Chróstniku

Czy zasady żywienia znasz

gdy dietę bezglutenową masz ?

Co jeść możesz, czego unikać

musisz lekarza swego zapytać.

Lecz zanim z porady lekarskiej skorzystasz

ja ci podpowiem trochę

Unikaj wszystkiego, co gluten zawiera

i produkty z przekreślonym kłosem wybieraj !

 

Filia w Oborze

Przepis na ciasteczka bezglutenowe

Składniki:

  • 125 g masła
  • 80 g jasnego brązowego cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 200g płatków owsianych
  • 40g nasion słonecznika
  • 20g wiórek kokosowych
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 75g drobno posiekanej suszonej moreli
  • 2 łyżki ciemnych drobinek czekoladowych – chocolate chips (można zastąpić posiekana gorzką czekoladą)

Przygotowanie:

Masło i cukier umieścić w większym garnuszku, podgrzewać, aż do rozpuszczenia cukru. Odstawić z ognia, wsypać pozostałe składniki, za wyjątkiem czekolady, wymieszać.
Całość przełożyć do formy o wymiarach 20 x 30 cm, wyrównać, wciskając ciasto w formę. Posypać drobinami czekoladowymi.
Piec w temperaturze 160 ºC przez 30 minut, aż ładnie zbrązowieje. Pokroić na kawałki jeszcze ciepłe.


Filia w Księginicach

Pstrąg w pomidorach

  • 2 pstrągi skórę naciąć, natrzeć solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny
  • Pasta do faszerowania: 3 ząbki czosnku, garść zielonej pietruszki, sok z cytryny, 2 łyżki oliwy- wszystko zmiksować na pastę, natrzeć pstrągi w środku, włożyć kilka pomidorów koktajlowych.
  • Pstrągi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć pomidorami koktajlowymi, posypać przyprawą- suszone pomidory z chili, wstawić do nagrzanego piekarnika- 180 st.C ok 40min
  • W naczyniu z rybą i pomidorami można również ułożyć ugotowane na półtwardo ćwiartki ziemniaków, wtedy mamy obiad gotowy.Smacznego!

Filie w Miłoradzicach, w Niemstowie oraz Gminna Biblioteka Publiczna w Raszówce wykonały konkursowe zdjęcia zdrowych, bezglutenowych produktów.

Zapraszamy do wypożyczania i poszerzania wiadomości na temat celiakii i diety bezglutenowej. Poniżej prezentujemy zdjęcia stworzonych w bibliotekach „półek bezglutenowych”.