W Szkole Podstawowej im. Janusza Korczaka w Niemstowie jest ogólnodostępna lodówka, w której uczniowie mogą zostawić jedzenie, ale także poczęstować się na przykład warzywami, czy produktami, które placówka dostaje w ramach unijnych programów.
Marnowanie żywności to problem dorosłych i dzieci. Szacuje się, że w Polsce rocznie wyrzuca się około 9 mln ton żywności, a około 1,6 mln osób żyje w skrajnym ubóstwie. Wydaje się więc zasadnym edukowanie młodego pokolenia i propagowanie działań mających na celu przybliżanie uczniom globalnego problem głodu i marnowania żywności. Taki pomysł zrodził się w jednej z gminnych szkół.
– Będąc dyrektorem szkoły wiem, ile żywności na co dzień marnują uczniowie – mówi Patrycja Słota, dyrektor Szkoły Podstawowej im. Janusza Korczaka w Niemstowie- Dlatego też od roku funkcjonuje w szkole w Niemstowie ogólnodostępna lodówka a w niej: warzywa, owoce i produkty mleczne, które uczniowie otrzymują w ramach unijnych programów.
Często jest tak, że dzieci nie mają ochoty jeść i pozostawiają nietknięte owoce na stołówce, dlatego też zrodził się pomysł, by stworzyć ogólnodostępne, higieniczne miejsce do przechowywania pozostawionej, dobrej żywności.
Pomysł okazał się trafny, bowiem uczniowie, którzy zapomną śniadania, w oczekiwaniu na obiad, mogą podejść do lodówki i poczęstować się tym, na co mają ochotę w nieograniczonych ilościach. Gdy obiad nie smakuje zawsze jest lodówka, w której każde dziecko znajdzie jogurt, kefir, serek, mleko, jabłko, marchewkę.